KHAS Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Anadolu Kültürel Girişimcilik İşbirliği
26 Ocak 2021Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ile dünyanın en büyük müze mağazası zincirini işleten Anadolu Kültürel Girişimcilik A.Ş. arasında yürütülen tasarım işbirliği projesi sonuçlandı.
Endüstriyel Tasarımı Stüdyo dersi kapsamında yürütülen projede 30 öğrenci yer aldı, 70’e yakın yenilikçi ürün tasarımı gerçekleştirildi. Öğrencilerden, Türkiye’nin çeşitli bölgelerin de ki yerel mirasları ya da Anadolu’nun ortak kültürel miraslarını yorumlayarak farklı kullanıcılara hitap edebilen ürünler projelendirilmesi beklendi. İki gruba ayrılan öğrencilerden bir grup; unutulmuş antik oyunlar, gıda paketleme konularını çalıştı. Diğer bir grup müzelerde hediyelik eşya olarak satılan ürünleri, kültürel miraslarımız üzerinden yorumladı.
Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Ayşe E. Coşkun ve Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Enşici’nin süpervizörlüğünde yürütülen stüdyoya AKG Tasarım Müdürü Gizem Vayvay destek oldu. Süreç sonunda AKG Yönetim Kurulu Üyesi Ege Bağlıkaya, Genel Müdür Barış Üstünkaya ve Gizem Vayvay seçici kurul olarak 70 projenin içinden ticarileştirilecek ürünleri seçtiler. Dünyanın pek çok yerinden milyonlarca ziyaretçi ile buluşacak 8 tasarımın altında imzası olan öğrenciler, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz ve Anadolu Kültürel Girişimcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ege Bağlıkaya’nın da katıldığı çevrimiçi düzenlenen törende açıklandı.
Ürünleri seçilen Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri; Kutay Şensoy, Artlogy müzik kutusu ve Thalles Backgammen oyun; Yankı Alper, Rota Oyun; Ayşe Sena Bozkurt, Lapsto oyun; Bulut Ek, Göbeklitepe oyun; Sena Bakay, Leto’s viski seti; Dilay Varoğlu, Mıddleground müzik kutusu; Nehir Yurtsever, Enigma ve Fortuna kahve seti tasarımı.
Ürünlerin Anadolu Kültürel Girişimcilik tarafından tescil edilmelerinin ardından prototip üretim sürecine geçilerek ürünler AKG mağazalarında yerlerini alacak.
İşbirliği üniversitemiz KHAS Yaratıcı Endüstriler Platformu (YEP) desteğiyle yürütülmüştür.