Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Programı konsept tasarımı geliştirme süreci ile entegre ürün geliştirme sürecine odaklanır. Ürün tasarımı geliştirme sürecindeki estetik yeterlilikler ve yaratıcılık, ürün geliştirme, ergonomi, malzeme, çevre, tasarım yönetimi ve ekonomi bilgisi ile birleştirilir.

Bölümümüzde statik bir eğitim anlayışı yerine tasarımcı adaylarının sahada ve uygulamada olduğu, firma ve kurumlarla işbirliklerine dayalı tasarım projeleri yürütmenin yanı sıra fabrikalara üretim gezileri, profesyonel seminerleri, atölye çalışmaları, saha araştırmaları gibi çeşitli süreçlerle öğrencinin dinamik olduğu bir program yürütüyoruz. Endüstriyel Tasarımcılar ilerlemeyi şirket açısından stratejik bir perspektifte anlayabilmeleri gerektiğinden, Endüstriyel Tasarım projelerini genellikle farklı şirketlerle işbirliği içinde sürdürüyoruz. Endüstriyel Tasarım Lisans Programı sırasında, birçok alandan güncel bilgi ve deneyime sahip önemli profesyonelleri ile çalışıyoruz. Öğrencilerimiz, tasarım eğitimleri döneminde ulusal ve uluslararası çalışma gezilerinin yanı sıra staj ve/veya harici çalışmalara da katılabiliyor.

Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü olarak tüm değişimlere ve gelişmelere duyarlı, kullanıcı ve üretici ihtiyaçlarını teşhis edebilen, sektörel ihtiyaçları bir tasarım problemi olarak yapılandırabilen, sorgulayıcı ve derinlemesine analiz yeteneği olan, yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirebilen tasarımcılar yetiştiriyoruz. Farklı sektörlerde başarılı çalışmalara imza atabilmeleri için eleştirel, yaratıcı düşünceye sahip, sorgulayıcı, kompleks probleme çözebilme, girişimci, teknolojik ve sosyal gelişmeleri takip eden, deneysel, katılımcı, yaratıcı fikir üreten, analitik ve sezgisel düşünen, özgün yöntemlerle uygulama alanlarına aktarabilen tasarımcılar yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Endüstriyel Tasarım programımızı, üniversitemizin Yeni Eğitim Modeli ile güçlendirdik. Üniversitemizin eğitim yaklaşımını farklılaştıran Yeni Eğitim Modelimizde Çekirdek Program ve Proje Tabanlı Eğitim yaklaşımlarımızı eğitim programımızla entegre ettik.

Bölümümüzün öğrencileri birinci sınıfın ilk döneminde Yeni Eğitim Modeli kapsamında yapılandırılmış Çekirdek Program dersleri alıyor. Çekirdek Program öğrencilere evrensel değerlerin aktarıldığı geniş bir seçmeli ders havuzu desteğiyle, geleneksel sınav yöntemlerinin kullanılmadığı, sorgulayıcı ve özgürce düşünen bireylerin ihtiyacı olan her türlü düşünme biçiminin sunulduğu, öğrencinin etkin katılımının kişisel deneyimler ve gözlemlerle sağlandığı, öğretim üyelerinin “öğreten” olmak yerine birer “mentor” rolü üstlendiği yeni bir işleyişi önceliklendiriyor.

2. sınıftan itibaren üniversitemizin Yeni Eğitim Modeli, farklı sektörlerin temsilcileri, özellikle de Ar-Ge departmanı çalışanları ile birlikte oluşturulan Proje Tabanlı Eğitim yaklaşımı ile endüstriyel tasarım alanında önemli sektör temsilcileriyle oluşturduğumuz ve yine onların desteğiyle yürüttüğümüz profesyonel deneyim ağırlıklı bir eğitim müfredatına odaklanıyoruz.

Proje Tabanlı Eğitim Modeli ile birlikte tüm uygulamalı ve teorik derslerimizi yeniden yapılandırarak öğrencilerimizin sahip olması gereken profesyonel yetkinlikleri üniversite-sektör işbirliği içerisinde gerçek problemler ve durumlar üzerine yoğunlaştırıyoruz. Tüm akademik ve profesyonel yetkinlikleri, sektördeki öncü iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz projeler aracılığıyla öğrencilere aktarıyoruz.

Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü, değişen ve dönüşen gelişmelere paralel bir anlayış içerisinde verdiği eğitimi, güncel uzmanlık gereksinimlerine bağlı olarak geliştiriyor. Öğrencilerimizin eğitimleri süresince gerçek profesyonel deneyimlere sahip olmasını hedefliyoruz. Güçlü kariyerlere sahip olmaları; ekonomik, sosyal ve toplumsal değerleri üretebilmeleri için ihtiyaç duyacakları beceri, mesleki bilgi ve yetkinlikleri kazandırıyoruz. 

Bölümün mezunlarımız mobilya, elektrikli ev ürünleri, dayanıklı tüketim malları, medikal ürünler, otomotiv ve yat tasarımı, mücevher ve takı tasarımı, cam ürünler, sergileme ve ambalaj gibi çok farklı sektörlerde çalışma olanaklarına sahip oluyor. Ülkemizin önde gelen firmalarının endüstriyel tasarım birimleri içerisinde çeşitli sorumluluklar alıyorlar. Diğer yandan mezunlarımız, dijital ürün geliştirme, oyun tasarımı, giyilebilir teknoloji gibi alanlarda da araştırmacı veya deneyim tasarımcısı olarak çalışabiliyorlar.

Bölümümüzde verilen eğitim sürecinde dış paydaşlarla işbirliği yapmayı çok önemsiyoruz. Bu çerçevede düzenli olarak kurguladığımız sanayi işbirlikleri ile profesyonel projelerde yer alma olanağı yaratıyoruz. Cemer Kent Ekipmanları, Accell Bisiklet, Anadolu Kültürel Girişimcilik, Bürotime, Kelebek Mobilya, Kütahya Porselen, Anima İstanbul, Userspots, Hepsiburada, Sinbo Küçük Ev Aletleri, Vestel, Hexagon Design Studio, Viko, Panasonic gibi Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşları ve tasarım ofisleriyle ortak çalışmalar yürütüyoruz.

Bölümümüzün eğitim dili İngilizcedir.

TARİHÇE

1997
Kadir Has Üniversitesi kuruldu.
1999
Haliç kıyısındaki tarihi Tekel Cibali Tütün Fabrikası restore edildi.
2001
Üniversite, faaliyetlerini Cibali, Selimpaşa ve Bahçelievler kampüslerine yaydı.
2004
Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ilk öğrencilerini kabul etti.
2008
Bölüm ilk açılışını yaptı.
2009
Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Tasarım Çalışmaları Yüksek Lisans Programı açıldı ve ilk öğrencilerini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında aldı.
2011
İlk sanayi işbirliği projesi gerçekleştirildi (Viko Elektrik ve Elektronik End. San. ve Tic. AŞ).
2012
1. İstanbul Tasarım Bienali’ne kapsamında Kadir Has Üniversitesi’nde “Black Traces” sergisi düzenlendi.
2014
%100 İngilizce eğitimi başladı.
2019
Çekirdek Program’ın dahil olduğu Yeni Eğitim Modeli’ne geçildi.
2021
Kadir Has Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü, Dünya Tasarım Örgütü’ne (WDO) üye oldu